1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Akershus første fylke ut med privatkjøpt hydrogenbil

Jan Carsten Gjerløw fra Akershus er første privatperson som har kjøpt hydrogenbil i Norge. Akershus utmerker seg som foregangsfylke for hydrogen, blant annet med åpning av ny hydrogenstasjon på Gardermoen 3. juli.

- Jeg er kjempefornøyd med den nye bilen. Den er veldig komfortabel, og man kjører avgårde uten motorlyd, sier Gjerløw til Romerikes Blad.

- Seriøs utfordrer til fossile kjøretøy

Gjerløw har gått til innkjøp av en Hyundai ix35 til i underkant av 500 000 kroner. For kort tid siden kostet en ix35 Fuel Cell 1, 2 millioner.

- Nå som prisen er senket kan man endelig se hydrogenbilen som en seriøs utfordrer til kjøretøy med fossilt brennstoff, påpeker han.

- Flere fyllestasjoner trengs

Gjerløw, som i dag er administrerende direktør i OREEC (klyngen for fornybar energi i Osloregionen), har bakgrunn fra Hynor Lillestrøm, som er blant de første i verden som produserer hydrogen fra biogass.

Fra februar 2012 til mars 2013 var Gjerløw også involvert i utarbeidelsen av en hydrogenstrategi for Akershus fylkeskommune. Strategien ble vedtatt av fylkestinget i 2014, og blant målene er at 350 hydrogenbiler skal kjøre på veiene i Akershus innen 2018. En av disse eier nå Gjerløw. Hensikten er å redusere klimautslippene til halvparten av 1990-nivået innen 2030.

- Nå mangler det bare at det kommer flere fyllestasjoner, så kommer markedet av seg selv, tror Gjerløw.

Roser politikerne i Akershus

OREEC-direktøren får støtte fra Viktor A. Wikstrøm, kommunikasjonsdirektør i Institutt for Energiteknikk (IFE). Han roser lokalpolitikerne i Akershus fylkeskommune og Skedsmo kommune for deres offensive satsing på hydrogen.

- Men myndighetene, med regjeringen i spissen, må på banen. Hydrogenbiler utfyller elbiler med sin rekkevidde og hurtige tanking, sier han.

Les hele artikkelen på RB.no.

Les flere artikler

Fra venstre: Stefan Siegmund, German Energy Agency, Keith Malone, California Fuel Cell Partnership, Anette Solli, fylkesordfører, Lasse Fridstrøm, TØI, Eirik T.Bøe, leder av hovedutvalg for plan, næring og miljø og Rolf Huber, H2 Energy.

Veien til nullutslipp i transportsektoren

07.12.2018

Les hele artikkelen

Selskapene NEL og Uno-X er de første som får den nye  hydrogemodellen NEXO fra Huyndai. Fra venstre: Jon André Løkke, administrende direktør i NEL, Solveig Schytz (V),  Bjørn Simonsen, direktør for forretningsutvikling og samfunnskontakt i NEL Hydrogen, og Roger Hertzenberg i Uno-X.

Ny hydrogenmodell til de første kundene

26.09.2018

Les hele artikkelen

Franz Untersteller, minister for miljøvern, klimavern og energisektoren fra Baden-Württemberg i Tyskland, viste frem intensjonsavtalen som fylkesordfører Anette Solli hadde undertegnet. Her står han sammen med Solveig Schytz, leder for hovedutvalg for samferdsel i Akershus

Signerte samarbeidsavtale med Baden-Württemberg

17.01.2018

Les hele artikkelen

HYOP åpnet 15, desember en ny hydrogenstasjon på Høvik, med finansiering fra Akershus fylkeskommune. Nå blir det flere stasjoner i Osloregionen, med støtten fra Enova.

Tre nye hydrogenstasjoner til Osloregionen

19.12.2017

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet