1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Fremmer yrkesfag med rollemodeller

Akershus fylkeskommune ønsker at flere ungdommer velger yrkesfag, og har derfor engasjert unge rollemodeller for å fortelle om sine yrkesfag til ungdomsskole-elever i fylket.

I strategiplanen for yrkesfagløftet hos Akershus fylkeskommune, ønsker man å øke interessen for yrkesfag hos elevene i Akershus, og øke andelen elever som søker yrkesfaglige utdanningsprogram. I tillegg ønsker man å få en bedre kjønnsbalanse i yrkesfagene. Det vil Marita Thorvaldsen hjelpe til med, som er ferdig utdannet fagarbeider innen tunge kjøretøy/lastebilmekaniker, fra Jessheim videregående skole.

– Jeg ønsker at flere jenter skal inn i de mannsdominerende yrkene. Det tror jeg blir bra for både miljøet på arbeidsplassen, samtidig at vi sikkert har noe å lære av hverandre, sier Marita. Hun får støtte av Maren Ruud, som er ferdig utdannet fra Lørenskog videregående skole innen kostymesyerfaget.

– Ved å få en bedre kjønnsbalanse, kan vi være med på å minske stigmatisering i yrkene, forklarer Maren. 

Av unge for unge

Akershus fylkeskommune testet ut en rollemodell-pilot i 2018, og har utvidet med flere rollemodeller for å besøke enda flere ungdomsskoler i år. Et prosjekt man nå håper å få videreført inn i Viken fylkeskommune. Kevin Aaseth, som er utdannet innen Barn- og ungdomsarbeiderfaget, er glad for å bidra til at flere ungdommer velger yrkesfag.

– Jeg tror det er bra for ungdomsskole-elevene at de ser og prater med andre unge mennesker om yrkesfagutdanning. Vi er med på deres alder, og da er det lettere å identifisere seg med yrkesvalgene vi har tatt, forteller Kevin. Det klinger godt i ørene på de i fylkeskommunen som jobber med videregående utdanning.

– Vi tror at unge fagarbeidere og lærlinger er best til å informere ungdom om sine yrker. Derfor har Akershus fylkeskommune leid inn unge fagarbeidere og lærlinger som blir flere rollemodellteam, sier Gunvor Eldegard, avdeling for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune.

– Vi bryr oss

I uke 45 og 46 skal rollemodeller innen yrkene elektriker, lastebilmekaniker, barn og ungdomsarbeider, rørlegger, kontorfag, frisør, kokk, butikkslakter, telekommunikasjonsmontør, kostymedesigner, produksjonsteknikk, IKT service medarbeider, og kulde- og varmeteknikkmontør ut på ungdomsskolene.

– Nå kan vi vise verdien av å velge yrkesfag. Man er ikke bare nødt til å studere det alle andre velger. Alle må få velge det de selv vil. Derfor er det viktig å vise at vi bryr oss, avslutter Maren.

Les flere artikler

Slik kan skolen se ut (fasade sør).

Kontrakt signert for utbygging av Eikeli

15.11.2019

Les hele artikkelen

Ski vgs samarbeider tett med grønne aktører i næringslivet og universitets- og høgskolesektoren for å synliggjøre for elevene hvordan det er mulig å bli en aktiv bidragsyter for bærekraftig utvikling i samfunnet..

Ski videregående skole vant Utdanningsforbundets klimapris 2019

08.11.2019

Les hele artikkelen

I forbindelse med kampanjen hadde Eikeli vgs tilrettelagt for å gjøre en enkel sykkelservice denne dagen. Elevene som kom på sykkel var med i trekningen av et sett piggdekk til sykkelen sin. F.v. Rådgiver friluftsliv, sykkel og fysisk aktivitet i Akershus fylkeskommune Ingvild Marie Kavli, miljøarbeider på Eikeli vgs Wilhelm Kaarbø, elev Erling Mikalsen Storrønning, vaktmester Bård Anders Skands, og kommunikasjonsrådgiver i Syklistenes Landsforening Kjetil Hasselgård.

Bli en synlig syklist i høstmørket

29.10.2019

Les hele artikkelen

Kevin Aaseth, Marita Thorvaldsen, og Maren Ruud var med på opplæringsdagen for å lære mer om hvordan de som rollemodeller skal lage gode presentasjoner for ungdomsskole-elever.

Fremmer yrkesfag med rollemodeller

24.10.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet