1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Fylkesvåpenet

Fylkesvåpenet til Akershus viser en sølvfarget trappegavl på blå bakgrunn. Motivet er hentet fra Romerikstårnet på Akershus slott.

Aller fylker og kommuner i Norge har et eget våpenskjold. Akershus fylkesvåpen er tegnet av Finn Fagerli, og ble fastsatt ved kongelig resolusjon 11. desember 1987.

"I blått en sølv trappegavl"

Trappegavlen i fylkesvåpenet skal minne om silhuetten av Romerikstårnet på Akershus slott. Selv om festningsanlegget i dag ligger i Oslo kommune, så har det historisk gitt navn til både fylket, fylkeskommunen og dens forgjengere Akershus amt, stiftamt og len.

På 1500- og 1600-tallet var Akershus len landets viktigste og mest innbringende administrasjonsområde. Da omfattet det store deler av Østlandet. Lensherrer og høvedsmenn hadde sin residens på Akershus slott, som ble anlagt av Håkon 5.

Trappegavlen i våpenskjoldet viser derfor både til slottet og til den århundregamle administrative forbindelsen mellom slottet og distriktet omkring.

Les mer om Akershus fylkes historie

I logoen til fylkeskommunen

Fylkesvåpenet brukes i logoen til fylkeskommunen, som du finner øverst til venstre på siden. Det følger regler for hvordan og når logoen skal brukes.

Les mer om logo og grafisk profil

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet