1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til sekundærmeny
  4. Hopp til hurtigsøk

Nytt elbussanlegg på plass på Romerike

21. august gjenåpnet Leiraveien bussanlegg på Lillestrøm i ny drakt. Elbussanlegget, som blir base for 22 elbusser som kjører på Romerike og i Oslo, blir blant Norges største.

- Vi er veldig glade for at ferdigstilt infrastruktur for elbusser nå er på plass her i Leiraveien. 22 busser kan kjøre to turer mellom Kjeller og Oslo før de lades på natten. Dette er et klimatiltak som kommer innbyggerne på Romerike til gode, sier Jafar Altememy, administrerende direktør i Akershus kollektivterminaler (AKT).

- Høye ambisjoner for klimakutt

Solveig Schytz, leder av hovedutvalg for samferdsel i Akershus, berømmer klimatiltaket.

- Vi politikere har høye ambisjoner for klimakutt i kollektivtrafikken. Siden 2007 har vi hatt en vekst på 80 % i kollektivtrafikken, og målet er ikke nådd. Vi snakker om at toget er ryggraden i kollektivtrafikken, men bussen er også utrolig viktig for at infrastrukturen skal fungere, poengterer Schytz.

Hun legger til at AKT er en fremoverlent aktør som sørger for å sette fylkespolitikernes vedtak ut i live.

- I tillegg er det spennende å se hvor fort teknologien utvikler seg innenfor el. Her har det skjedd mye på kort tid, og det er bare å glede seg til fortsettelsen, sier Schytz.

Oppgraderte fasiliteter 

AKT, som eies av Akershus fylkeskommune, har utført en totalrenovering av Leiraveien. Foruten 20 nye elbusser, ladestasjoner og hurtigladere har hele administrasjonsbygget også blitt modernisert, med nytt klimaanlegg og oppgradering av oppholdsrom for bussjåførene. Totalt er Leiraveien base for 160 busser og eiendommen er på hele 40 mål.

- I tillegg planlegges en ny vaskehall for busser i tilknytning til dagens anlegg.  Her vil vi redusere 80 % av vannforbruket, noe som tilsvarer en tankbil med vann hver eneste dag, opplyser Ragnar Gullhaugen, regnskapssjef i AKT.

22 prosjekter

Jafar Altememy kan fortelle at åpningen av nye Leiraveien kun er ett av totalt 22 prosjekter AKT har gående som omhandler oppdatering av kollektivtilbudet. Torsdag 22. august åpnet AKT også en oppgradert Oslo bussterminal, som kommer 50 000 daglige reisende til gode. Les mer om nye Oslo bussterminal her.