1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til sekundærmeny
  4. Hopp til hurtigsøk

– Vi skal hjelpe kvinner til et bedre liv!

TV-aksjonen Akershus sin nye fylkesaksjonsleder, Hanne Rustad, er klar for årets innsamlingsaksjon. I år skal pengene gå til Care som vil hjelpe kvinner som ikke har de samme rettigheter og muligheter som menn.

Årets TV-aksjon på NRK skal gå til Care`s arbeid for å skape et bedre liv for kvinner i noen av verdens mest sårbare områder. TV-aksjonen skal gi kvinner mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt. Akershus og Norges bidrag skal hjelpe kvinner i de ni landene Mali, Rwanda, Niger, Myanmar, Den demokratiske republikken Kongo, Afghanistan, Burundi, Jordan og Palestina.

Årets største dugnad går av stabelen søndag 20. oktober, og Akershus nye fylkesaksjonsleder er klar for en iherdig innsats for å rekruttere gamle og nye bøssebærere.

– Vi trenger rundt 6000 bøssebærere i Akershus i år. Det ble gjort en undersøkelse blant frivillige som deltok i fjor, og folk motiveres av den store nasjonale dugnaden og av det sosiale felleskapet. De får være med på noe som er større enn dem selv og treffer nye mennesker. Vi ønsker alle velkommen til å bli bøssebærere, sier Hanne Rustad.

Kvinnene i sentrum

I mange land kan ikke kvinner bestemme over egen kropp og mange har få rettigheter. Med årets TV-aksjon ønsker man å sette fokus på dette.  

– TV-aksjonen handler om kvinners rettigheter.  FN`s bærekraftmål nummer 5 handler om likestilling mellom kjønnene. At vi lykkes på dette punktet er avgjørende for å nå mange av de andre bærekraftsmålene. Jeg tror ikke så mange i Norge vet hvor ille det står til, understreker Rustad. I dag er det 104 land som har lover som forbyr kvinner å ta visse jobber. Og hvis kvinnelige bønder hadde fått samme tilgang til land og utstyr som menn kan over 100 millioner mennesker reddes fra sult, forteller Rustad.

– Årets innsamling skal hjelpe kvinner til et bedre liv, og ved å hjelpe kvinnene hjelper vi også deres familier og lokalsamfunnet.  Care`s modell for spare- og lånegrupper er velprøvet. Kvinnene får tilbud om å være med å spare, og etter en tid kan de kjøpe land for å dyrke grønnsaker, en symaskin eller starte frisørsalong. Med de pengene kan de brødfø sin familie, og betale ned lånet sitt. Undersøkelser viser at 50 % av kvinnene greier å starte noe for seg selv, og 10 % greier å ekspandere virksomheten sin, forteller Rustad.

Liker å jobbe for et godt formål

Hanne Rustad har lenge jobbet med organisasjoner som har som formål å hjelpe andre. Hun har bakgrunn ifra markedssiden i Orkla, men har de siste 15 årene jobbet for blant annet SOS-barnebyer og Leger Uten Grenser som leder innen innsamling og kommunikasjon. Nå er hun glad for å jobbe for TV-aksjonen i Akershus.

– Det er en gammel drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg har lenge hatt lyst til å være en del av den store folkedugnaden som TV-aksjonen har blitt. Det gir meg noe ekstra å få jobbe for et godt formål, sier aksjonslederen fra Nesodden.  Selv har hun minner fra tv-aksjonen fra hun var barn. Det var en typisk familiedag, da man samlet seg i sofaen og fulgte med på tv og ventet på at noen skulle ringe på døren. Hanne begynte i jobben i mars. Starten har vært overveldende på mange måter.

– Det har vært mye å sette seg inn i, og mange mennesker å bli kjent med. Det som er positivt er at jeg møter på veldig mye velvilje. Folk er utrolig behjelpelige og hyggelige. Vi føler oss velkomne og ting er ukompliserte. Det har vært en utelukkende positiv opplevelse, avslutter Akershus sin nye TV-aksjonsleder.

Care TV-aksjonen