1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Grønne elbusser på veien i Norges største busskontrakt

De første elektriske regionbussene er i drift, og moderniseringen av busstilbudet på Romerike er et faktum. 463 nye miljøvennlige busser vil bidra til bedre komfort, økt kapasitet og lavere utslipp.

Søndag 30. juni var det oppstart på Romerike for Norges hittil største busskontrakt. De tre operatørene Vy Buss, Norgesbuss og Nobina skal kjøre for Ruter i seks ruteområder de neste åtte årene. Muligheten for tre års forlengelse ligger inne som opsjon i kontraktene. Operatørene har kjøpt inn totalt 463 nye busser, noe som er økning i antall busser på elleve prosent. Bussene har ny IT-løsning med digitale informasjonstavler og automatisk oppdatering av trafikkinformasjonen. I rush vil bussene kjøre med ti-minutters frekvens, med røde leddbusser på hovedlinjene.

– Det satses på Romerike i disse kontraktene, og kapasiteten i busstilbudet økes med 26 prosent ved at vi setter inn flere og større busser i trafikken. Det er nødvendig for å dekke de stadig økende reisestrømmene i vekstkommunene Lillestrøm og Lørenskog, sier plandirektør Snorre Lægran i Ruter.

Viktig steg mot utslippsfri kollektivtransport

Målet er utslippsfri kollektivtransport i 2028, og dette er de første busskontraktene der elbusser er en del av tilbudet fra oppstart. Åtte prosent av trafikktilbudet blir utslippsfritt med 17 grønne elbusser og 22 røde, elektriske leddbusser i bussparken. 397 busser går på biodrivstoff, så hele bussparken er fossilfri. I 2019 vil det totalt være 115 elektriske busser i Oslo og Akershus, hvorav 76 er elektriske leddbusser. Det utgjør ca. ti prosent av den totale bussparken.

– Disse 17 grønne bussene er de første batteridrevne regionbussene i Akershus, og markerer det hittil største steget mot utslippsfri kollektivtrafikk i Akershus. I tillegg kommer det også elektriske byleddbusser som vil gå mellom Lillestrøm og Oslo, som vi bidra til å binde byene sammen, sier Solveig Schytz, leder av hovedutvalg for samferdsel i Akershus fylkeskommune. Det vil også komme elbusser i vestområdet neste år, samt at første Nesodddbåt vil være elektrisk til høsten, legger Schytz til.

Første elbusstur på linje 120 fra Nesåsen

De første grønne elbussene til Norgesbuss var i drift fra oppstart søndag 30. juni. Første tur gikk fra Nesåsen til Grorud T klokken 06.26 på linje 120. De 17 grønne elbussene skal kjøre både i Lørenskog, Rælingen og Skedsmo, på linjene 120, 310, 315 og 381. Norgesbuss er operatør i Nittedal og Lørenskog, med totalt 99 busser.

– Det blir en mer miljøvennlig busspark på Romerike, der klimautslippene går ned med 86 prosent sammenlignet med de gamle bussene som er byttet ut. Kundene vil merke det ved at de nye bussene har bedre komfort, og elbussene vil gi et mer stillegående og behagelig tilbud, sier Lægran.

61 røde leddbusser i nye Lillestrøm kommune

Nobina er operatør i ruteområde 2, som omfatter Lillestrøm, Sørum og Fet. Totalt vil Nobina ha 141 busser, hvorav 61 av disse er røde leddbusser. Disse skal kjøre på linje 100, 110 og 300, og vil være helt sentrale for å få fraktet et stort antall mennesker effektivt til og fra Oslo. Bussene går med ti-minutters avgang, og på fellesstrekningen mellom Lillestrøm, Ahus og Strømmen, vil det kjøre røde leddbusser hvert femte minutt i rushtiden. Linje 100 vil bli tilnærmet helelektrisk, med 22 leddbusser som vil kjøre fast på linjen. Alle leddbussene vil ha trepunkts sikkerhetsbelter.

Ansvar for all kjøring på Øvre Romerike

Vy Buss er operatør i fire ruteområder, med totalt 223 nye busser. Vy overtar all kjøring på Øvre Romerike, etter at de overtar kjøringen også i Gjerdrum og Nannestad. Vy er ny operatør også i Enebakk og fortsetter driften i Aurskog Høland.

Tilbudet styrkes med 13 prosent

Mye er nytt i busstilbudet, som er betydelig styrket. Hensikten er å få flere til å vurdere kollektivt til stadig flere formål ved å bygge et nettverk som binder regionen sammen med gode overgangsmuligheter på knutepunktene. Det blir hyppig frekvens og bedre kapasitet med leddbusser på hovedlinjene. Disse linjene har fått rettere traseer for å gi flertallet av de reisende mer effektiv reisetid. Busstilbudet lokalt er også tilpasset, ved at de skal fungere som matelinjer inn til de sentrale knutepunktene og til hovedlinjene. I rush vil alle bussene ha 10. minutters frekvens til knutepunktene Lillestrøm, Olavsgaard og Skedsmokorset.

– Økt frekvens og kapasitet i busstilbudet håper jeg vil legge grunnlaget for en ytterligere vekst i kollektivtrafikken på Romerike, sier Solveig Schytz.

Les flere artikler

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Mer enn 250 boligselskaper har mottatt støtte til ladepunkter. Formålet er å bidra til at flere får mulighet til hjemmelading av elbiler.

Støtteordning i Akershus gir kraftig økning i ladepunkter

07.12.2019

Les hele artikkelen

Kommunene i Akershus tilbyr, i samarbeid med Akershus fylkeskommune, gratis energirådgivning til boligeiere i perioden fra 14.10.2019 og frem til 31.12.2019.

Gratis energirådgivning til boligeiere i Akershus i desember

02.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan skolen se ut (fasade sett fra veien).

Kontrakt signert for utbygging av Eikeli

15.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet