1. Hopp til innhold
 2. Hopp til meny
 3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Elev-PC-ordningen

Alle elever i de videregående skolene i Akershus skal ha en bærbar datamaskin. Elevene eier datamaskinene selv, og elever som skal begynne i Vg1 må derfor selv sørge for å skaffe seg en datamaskin til skolestart.

Du kan bruke den datamaskinen du har fra før, kjøpe en gjennom en vanlig forhandler, eller bestille en subsidiert datamaskin gjennom fylkeskommunens innkjøpsavtaler. 

Tilbudet om subsidiert datamaskin gjelder for elever på Vg1 og nye elever på Vg2, det vil si elever som ikke har gått Vg1 ved en offentlig videregående skole i Akershus. 

Nye elever på Vg1 i skoleåret 2019/2020 kan bestille subsidiert datamaskin i perioden 17. juni 2019 til 30. april 2020. Dette gjelder også elever på Vg2 som ikke har gått Vg1 i Akershus fylkeskommune og elever i innføringsklasser for minoritetsspråklige.

NB! I brosjyren om PC-ordningen som er sendt ut i posten i juni 2019 er det dessverre feil priser på noen av modellene. Det er prisene oppgitt på denne nettsiden som er riktige!

Brosjyre om elev-PC-ordningen

Slik går du fram

Du kan benytte enhver bærbar datamaskin som oppfyller minstekravene:

 • Datamaskinen må ha antivirusprogram
 • Datamaskinen må kunne produsere og levere inn oppgaver som er lesbare for læreren
 • Datamaskinen må fungere når du arbeider i læringsplattformen itslearning
 • Datamaskinen må fungere uten internettilkobling. Det utelukker for eksempel Chromebook

Du får tilbud om gratis installasjon av Office-pakken når du begynner på skolen.

Dersom datamaskinen din ikke funge­rer til det som er forventet, kan skolen kreve at du kjøper en standard-PC til bruk i opplæringen.

Du har selv ansvar for å stille med en bærbar datamaskin til skolestart og holde denne i orden!

[-]

Du kan bestille en PC eller Mac gjennom fylkeskommunens innkjøpsavtaler. Fylkeskommunen subsidierer fire ulike modeller: To PC-modeller og to Mac-modeller.

Den rimeligste PC-en, en såkalt standard-PC, er finansiert slik at gratisprinsippet for opplæring i videregående skole overholdes, jf. opplæringslovens § 3-1 og forskrift til opplæringsloven, § 19-6. Standard-PC-en vil dekke dine behov i det daglige skolearbeidet.

Hvem kan benytte ordningen? 

 • Du som skal begynne på Vg1 ved en offentlige videregående skole i Akershus.
 • Du som ikke har gått Vg1 ved en offentlig videregående skole i Akershus, men som skal begynne på Vg2 ved en av fylkeskommunens skoler.
 • Du som skal begynne i innføringsklasse for minoritetsspråklig ved en offentlig videregående skole i Akershus.

Du kan bare bestille én datamaskin gjennom fylkeskommunens avtaler. Dersom du bestiller mer enn én datamaskin, eller ikke oppfyller disse vilkårene, vil du bli fakturert for subsidiebeløpet (kr 3153,-).

Elever som ikke oppfyller vilkårene kan kjøpe de samme modellene til fullpris, altså uten subsidiebeløpet, gjennom Elkjøp og Eplehuset. Det gjør du ved å sende en e-post til elevpc.afk@elkjop.no (PC) eller elevmac.akershus@eplehuset.no (Mac).

Fylkeskommunen subsidierer kun datamaskiner som kjøpes gjennom våre innkjøpsavtaler. Dersom du kjøper PC eller Mac gjennom en vanlig forhandler, gir vi ikke støtte til dette. Alle elever kan søke utstyrsstipend fra Lånekassen.

[-]

Fylkeskommunen subsidierer fire ulike modeller, to PC-modeller og to Mac-modeller. Informasjon om de ulike modellene er å finne på Elkjøp og Apple sine nettsider: 

Dersom du velger en standard-PC, vil du få en maskin som er av god kvalitet og som har en ytelse som er god nok til daglig skolebruk. Denne modellen er finansiert på en slik måte at gratisprinsippet overholdes.

For mange vil PC være det beste alternativet. Elever med lese- og skrivevansker bør velge PC, på grunn av mulighet for bruk av spesialprogrammer. På enkelte utdanningsprogram bruker elevene programvare som krever en kraftig PC eller Mac. Skolene har utlånsmaskiner for dem som ikke kan bruke programvaren på sin egen datamaskin.

Du finner anbefalinger om modellvalg på skolenes nettsider.

[-]

Fylkeskommunen subsidierer alle modellene med det samme beløpet.

Modeller og betalingsalternativer

Modell

Engangsbetaling

Avbetaling over tre år

Standard-pc kr 2653 kr 1051 (totalt kr 3153)*
Kraftig pc kr 6438 Kun engangsbetaling
MacBook Air kr 6924 Kun engangsbetaling
MacBook Pro kr 10 708 Kun engangsbetaling

*=Dersom du velger å betale hele beløpet ved bestilling, gir vi deg en rabatt på kr 500 siden du sparer oss for arbeid med fakturering.

Standard-PC

Du skal ikke måtte betale mer for datamaskinen enn det opplæringsloven åpner for i §19-6 i forskrift til opplæringsloven. Bestiller du en standard-PC vil du kun betale et beløp tilsvarende 3 ganger laveste sats av utstyrsstipendet fra Lånekassen. For skoleåret 2019/20 er laveste sats kr 1051.

Dersom du velger å betale hele beløpet ved bestilling, vil du få en rabatt på kr 500, siden fylkeskommunen ikke vil ha kostnader og arbeid med å sende ut fakturaer senere. Dersom du ønsker å fordele kostnaden over 3 år, betaler du en egenandel i bestillingsportalen ved bestilling. Du vil deretter motta årlige fakturaer i to år fra fylkeskommunen på samme beløp.

Kraftig PC og Mac

I tillegg til standard PCen tilbyr vi tre andre modeller som er subsidiert med samme beløp som standard-PC-en. Dersom du bestiller en av disse modellene, må du betale datamaskinen i sin helhet ved bestilling.

Uhells- og tyveriforsikring

Alle modellene er uhellsforsikret. Du kan kjøpe tyveriforsikring i tillegg. Forsikringsvilkårene og priser på tyveriforsikring finner du i bestillingsportalene. Akershus fylkeskommune anbefaler at du tyveriforsikrer datamaskinen din, enten gjennom forsikringene i bestillingsportalen eller gjennom andre private forsikringer.

[-]

Bestilling

Det er to bestillingsportaler, en for PC og en for Mac. Du kan benytte bestillingsportalene dersom du:

 • skal begynne på Vg1 ved en offentlige videregående skole i Akershus
 • ikke har gått Vg1 ved en offentlig videregående skole i Akershus, men skal begynne på Vg2 ved en av fylkeskommunens skoler
 • skal begynne i innføringsklasse for minoritetsspråklig ved en offentlig videregående skole i Akershus

Bestillingsportal for PC (Elkjøp)

Bestillingsportal for Mac (Eplehuset)

Du kan bare bestille én datamaskin gjennom fylkeskommunens avtaler. Prisene er subsidiert av Akershus fylkeskommune, og fylkeskommunen kontrollerer bestillingene. Dersom du bestiller mer enn én datamaskin, eller ikke begynner i offentlig videregående skole, vil fylkeskommunen sende deg faktura på subsidiebeløpet. 

Elever som ikke oppfyller vilkårene kan kjøpe de samme modellene til fullpris, altså uten subsidiebeløpet, gjennom Elkjøp og Eplehuset. Det gjør du ved å sende en e-post til elevpc.afk@elkjop.no (PC) eller elevmac.akershus@eplehuset.no (Mac).

Levering av PC

Ved bestilling av PC kan du velge mellom å få PC-en sendt hjem, eller hente den i en av fire Elkjøp-butikker:

 • Elkjøp Megastore Slependen   
 • Elkjøp Megastore Lørenskog  
 • Elkjøp Stormarked Jessheim
 • Elkjøp Stormarked Vinterbro

Henting i butikk er gratis, mens du må betale for hjemsending med post. 

For å få levert PC før skolestart 20. august, må du bestille innen 10. august. 

Levering av Mac

Du får Mac-en tilsendt hjem og må selv dekke fraktkostnaden på kr 100.

For å få levert Mac før skolestart 20. august, må du bestille innen 10. august. 

[-]

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet