1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Fremmer yrkesfag med rollemodeller

Akershus fylkeskommune ønsker at flere ungdommer velger yrkesfag, og har derfor engasjert unge rollemodeller for å fortelle om sine yrkesfag til ungdomsskole-elever i fylket.

I strategiplanen for yrkesfagløftet hos Akershus fylkeskommune, ønsker man å øke interessen for yrkesfag hos elevene i Akershus, og øke andelen elever som søker yrkesfaglige utdanningsprogram. I tillegg ønsker man å få en bedre kjønnsbalanse i yrkesfagene. Det vil Marita Thorvaldsen hjelpe til med, som er ferdig utdannet fagarbeider innen tunge kjøretøy/lastebilmekaniker, fra Jessheim videregående skole.

– Jeg ønsker at flere jenter skal inn i de mannsdominerende yrkene. Det tror jeg blir bra for både miljøet på arbeidsplassen, samtidig at vi sikkert har noe å lære av hverandre, sier Marita. Hun får støtte av Maren Ruud, som er ferdig utdannet fra Lørenskog videregående skole innen kostymesyerfaget.

– Ved å få en bedre kjønnsbalanse, kan vi være med på å minske stigmatisering i yrkene, forklarer Maren. 

Av unge for unge

Akershus fylkeskommune testet ut en rollemodell-pilot i 2018, og har utvidet med flere rollemodeller for å besøke enda flere ungdomsskoler i år. Et prosjekt man nå håper å få videreført inn i Viken fylkeskommune. Kevin Aaseth, som er utdannet innen Barn- og ungdomsarbeiderfaget, er glad for å bidra til at flere ungdommer velger yrkesfag.

– Jeg tror det er bra for ungdomsskole-elevene at de ser og prater med andre unge mennesker om yrkesfagutdanning. Vi er med på deres alder, og da er det lettere å identifisere seg med yrkesvalgene vi har tatt, forteller Kevin. Det klinger godt i ørene på de i fylkeskommunen som jobber med videregående utdanning.

– Vi tror at unge fagarbeidere og lærlinger er best til å informere ungdom om sine yrker. Derfor har Akershus fylkeskommune leid inn unge fagarbeidere og lærlinger som blir flere rollemodellteam, sier Gunvor Eldegard, avdeling for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune.

– Vi bryr oss

I uke 45 og 46 skal rollemodeller innen yrkene elektriker, lastebilmekaniker, barn og ungdomsarbeider, rørlegger, kontorfag, frisør, kokk, butikkslakter, telekommunikasjonsmontør, kostymedesigner, produksjonsteknikk, IKT service medarbeider, og kulde- og varmeteknikkmontør ut på ungdomsskolene.

– Nå kan vi vise verdien av å velge yrkesfag. Man er ikke bare nødt til å studere det alle andre velger. Alle må få velge det de selv vil. Derfor er det viktig å vise at vi bryr oss, avslutter Maren.

Les flere artikler

? Av alle de oppgavene og prosjektene jeg har bidratt til gjennom 23 år i Akershus fylkeskommune er denne prosessen absolutt blant topp 5, sier Karin O'Sullivan, fra avdeling for plan, næring og miljø i Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune er miljøsertifisert

17.12.2019

Les hele artikkelen

Slik kan bygg A se ut i fremtiden.

Entreprenør valgt til utbygging av Ås vgs

10.12.2019

Les hele artikkelen

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen besøkte elevene ved Lillestrøm vgs-

Stortingspresidenten besøkte Lillestrøm vgs for demokratiopplæring

27.11.2019

Les hele artikkelen

SETT-konferansen er en fagkonferanse hvor innovativ og digital læring står i høysetet.

SETT-konferansen setter fagfornyelsen på dagsorden

25.11.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet