1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Fremmer yrkesfag med rollemodeller

Akershus fylkeskommune ønsker at flere ungdommer velger yrkesfag, og har derfor engasjert unge rollemodeller for å fortelle om sine yrkesfag til ungdomsskole-elever i fylket.

I strategiplanen for yrkesfagløftet hos Akershus fylkeskommune, ønsker man å øke interessen for yrkesfag hos elevene i Akershus, og øke andelen elever som søker yrkesfaglige utdanningsprogram. I tillegg ønsker man å få en bedre kjønnsbalanse i yrkesfagene. Det vil Marita Thorvaldsen hjelpe til med, som er ferdig utdannet fagarbeider innen tunge kjøretøy/lastebilmekaniker, fra Jessheim videregående skole.

– Jeg ønsker at flere jenter skal inn i de mannsdominerende yrkene. Det tror jeg blir bra for både miljøet på arbeidsplassen, samtidig at vi sikkert har noe å lære av hverandre, sier Marita. Hun får støtte av Maren Ruud, som er ferdig utdannet fra Lørenskog videregående skole innen kostymesyerfaget.

– Ved å få en bedre kjønnsbalanse, kan vi være med på å minske stigmatisering i yrkene, forklarer Maren. 

Av unge for unge

Akershus fylkeskommune testet ut en rollemodell-pilot i 2018, og har utvidet med flere rollemodeller for å besøke enda flere ungdomsskoler i år. Et prosjekt man nå håper å få videreført inn i Viken fylkeskommune. Kevin Aaseth, som er utdannet innen Barn- og ungdomsarbeiderfaget, er glad for å bidra til at flere ungdommer velger yrkesfag.

– Jeg tror det er bra for ungdomsskole-elevene at de ser og prater med andre unge mennesker om yrkesfagutdanning. Vi er med på deres alder, og da er det lettere å identifisere seg med yrkesvalgene vi har tatt, forteller Kevin. Det klinger godt i ørene på de i fylkeskommunen som jobber med videregående utdanning.

– Vi tror at unge fagarbeidere og lærlinger er best til å informere ungdom om sine yrker. Derfor har Akershus fylkeskommune leid inn unge fagarbeidere og lærlinger som blir flere rollemodellteam, sier Gunvor Eldegard, avdeling for videregående opplæring i Akershus fylkeskommune.

– Vi bryr oss

I uke 45 og 46 skal rollemodeller innen yrkene elektriker, lastebilmekaniker, barn og ungdomsarbeider, rørlegger, kontorfag, frisør, kokk, butikkslakter, telekommunikasjonsmontør, kostymedesigner, produksjonsteknikk, IKT service medarbeider, og kulde- og varmeteknikkmontør ut på ungdomsskolene.

– Nå kan vi vise verdien av å velge yrkesfag. Man er ikke bare nødt til å studere det alle andre velger. Alle må få velge det de selv vil. Derfor er det viktig å vise at vi bryr oss, avslutter Maren.

Les flere artikler

Ski vgs samarbeider tett med grønne aktører i næringslivet og universitets- og høgskolesektoren for å synliggjøre for elevene hvordan det er mulig å bli en aktiv bidragsyter for bærekraftig utvikling i samfunnet..

Ski videregående skole vant Utdanningsforbundets klimapris 2019

08.11.2019

Les hele artikkelen

I forbindelse med kampanjen hadde Eikeli vgs tilrettelagt for å gjøre en enkel sykkelservice denne dagen. Elevene som kom på sykkel var med i trekningen av et sett piggdekk til sykkelen sin. F.v. Rådgiver friluftsliv, sykkel og fysisk aktivitet i Akershus fylkeskommune Ingvild Marie Kavli, miljøarbeider på Eikeli vgs Wilhelm Kaarbø, elev Erling Mikalsen Storrønning, vaktmester Bård Anders Skands, og kommunikasjonsrådgiver i Syklistenes Landsforening Kjetil Hasselgård.

Bli en synlig syklist i høstmørket

29.10.2019

Les hele artikkelen

Kevin Aaseth, Marita Thorvaldsen, og Maren Ruud var med på opplæringsdagen for å lære mer om hvordan de som rollemodeller skal lage gode presentasjoner for ungdomsskole-elever.

Fremmer yrkesfag med rollemodeller

24.10.2019

Les hele artikkelen

Rektor Per Erik Skjelbred og UB-koordinator Sissel Rathke kunne stolt vise frem prisen Bleiker  videregående skole vant i Helsinki.

Bleiker vgs vant europeisk pris i Helsinki

22.10.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet