1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Kleberstein

Kleberstein er en bergart som er nokså lett å skjære og hugge til, slik at man kan lage forskjellige bruksgjenstander.

Hva er kleber?

Kleberstein er en bergart som består av talk og mineralene kloritt, magnesitt og magnetitt, og forekommer spredt over hele verden. I Europa finnes det kleberstein i Norge, Sverige, på Shetland, Grønland, i Alpene og i Nord-Italia. Bergarten er seig og nokså lett å skjære og hugge til. Dette viser navn som fettstein og grøtstein som kommer av det gammelnorske ordet grjot som ble benyttet som stein anvendt til bruksgjenstander. Ordet gryte er også avledet av grotj. På Vestlandet kalles den teljastein av det gammelnorske telja, som betyr å hugge eller skjære til.

Bruk av kleber gjennom to tusen år

Tradisjonelt har kleberbruddene vært datert til vikingtid (800 - 1030 e.Kr.), men allerede i eldre bronsealder (1800- 1100 f.Kr.) utnyttet man kleber til støpeformer for bronsegjenstander. I eldre jernalder (500 f.Kr. - 550 e.Kr.) kommer gryteproduksjonen for fullt. Dessuten laget man spinnehjul og vevlodd av kleber. I vikingtid vokser det frem en industri i ordets rette forstand med masseproduksjon av gryter, kar, spinnehjul, vevlodd og fiskesøkker. Det ble også produsert stein til kirkebygg (feks. Nidarosdomen), kirkeportaler og døpefonter. Man har også eksportert kleberstein til resten av Europa, f. eks kan de store forekomstene av klebergryter i Danmark forklares som import fra Norge eller Sverige. Man antar at denne produksjonen holdt seg stabil frem til Svartedauden i 1349. Da fikk industrien en knekk og et nytt oppsving kom først på 1600 - 1700-tallet. Da ble kleberen hovedsakelig brukt til fremstilling av stein til ovner og peiser.

Kleberstein er et svært holdbart materiale og ble særlig brukt til å lage kokekar. En klebersteinsgryte kunne vare gjennomsnittlig i 20 - 30 år og tålte sterk oppvarming uten å slå sprekker, og kleber holder også lenge på varmen.

Tilhuggingsprosessen

Før man begynte selve tilhuggingen av emnet, later det til at man har preparert og kontrollert bergflaten nøye (Skjølsvold 1961). Den første grove utformingen av emnet kunne utføres med hakke. Redskapsfunn av typen pigghakke og dobbelthakke er kjent fra bl.a. Bøura ved Rjukan i Telemark. I Piggåsen i Fet i Akershus er det dessuten funnet spor i berget etter flatmeisler i hverfall i tre ulike dimensjoner. Spor på de ferdige karene tyder på flatmeisler har vært benyttet til bearbeiding av karene utvendig.

Det er vanligvis store avfallsdynger i nærheten av bruddene. I dag er disse gjerne mer tydelige i terrenget enn selve bruddene, som kan være både sammenraste og gjengrodde. Man hugget gjerne prøvehull for å sjekke kvaliteten på kleberen, og fjernet berg med for lave forekomster. Klebersteinen blir dessuten for tørr og hard i kontakt med luft, og sannsynligvis var det derfor en fordel å begynne tilvirkningen av kar i avfallshaugene. Uthulingen av kar har vært et vanskelig arbeid som ofte mislyktes, hvilket igjen bidro til mye avfall (se Løken 2004; Skjølsvold 1961).

Tekst hentet fra L. Skogstrand 2007: Kulturminner i skog. Registrering i forbindelse med miljøsertifisering av skog i Aurskog-Høland høsten 2006. Akershus fylkeskommune.

Litteratur:

2004 Løken, Pia Skipper; Rapport fra etterregistrering av klebersteinsbruddet "Piggåsen" på gbnr. 27/7 i Fet kommune i forbindelse med tilrettelegging, skilting og formidling, Akershus fylke v/Pia Skipper Løken 14,.06.04 - 05.08.04.

1961 Skjølsvold, A; Klebersteinsindustrien i vikingetiden. Universitetsforlaget, Oslo.

Les flere artikler

Kleberkar og øks av jern fra vikingtid funnet ved Torshov i Gjerdrum.

Kleberstein

27.12.2016

Les hele artikkelen

Villashaugen i Ullensaker.

Gravhauger

27.12.2016

Les hele artikkelen

Smedredskaper funnet i en grav fra jernalder i Kviteseid, Telemark.

Jernaldersmeden

13.12.2016

Les hele artikkelen

En spydspiss og en øks av jern funnet som løsfunn ved Kyken i Ullensaker

Jern

13.12.2016

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet