1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk
Akershus fylkeskommune er fra 01.01.2020 en del av Viken fylkeskommune. Disse nettsidene oppdateres ikke. Se oppdatert informasjon om fylkeskommunen på www.viken.no

Klare til innsats for kvinners rettigheter

20. oktober går TV-aksjonen 2019 av stabelen. Forberedelsene i Akershus er godt i gang, og fylkets siste aksjonskomité hadde høstens første samling tirsdag 20. august.

- Hver dag dør 830 kvinner verden over av komplikasjoner knyttet til fødsel. Én av tre kvinner blir utsatt for vold, og med dagens trend vil det ta 202 år for å oppnå full likestilling. Bistandsorganisasjonen CARE jobber for at kvinner i noen av verdens mest sårbare områder skal tjene egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt i samfunnet.

Dette sier Hanne Rustad, fylkesaksjonsleder for TV-aksjonen i Akershus.

Rustad leder fylkets siste aksjonskomité, da Akershus går inn i Viken fra og med nyttår.

Hjelper 1, 5 millioner

Årets TV-aksjonsmidler går til CAREs arbeid for og med kvinner i ni av verdens fattigste land: Niger, Mali, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.

Maria Christophersen, fagrådgiver i hjelpeorganisasjonen, forteller at det å løfte kvinnene i land hvor halvparten av befolkningen hindres i å delta, er den mest effektive måten å redusere fattigdom på.

- Direkte yter vi bistand til cirka 400 000 kvinner, men vi vet at tiltakene skaper ringvirkninger for om lag 1, 5 millioner mennesker, opplyser hun.

- Økonomisk selvstendighet er bærebjelken

Et av tiltakene CARE har lykkes med er såkalte spare- og lånegrupper. Disse fungerer omtrent som en sparebank, der medlemmene går sammen i grupper, blir enige om reglene og sparer og låner av felles midler. Systemet ble startet opp i 1990 i Niger, og har nå blitt eksportert til en rekke andre land, også av andre organisasjoner.

- Det er nå 46 land hvor samme metodikk brukes. Etter seks år er 97 prosent av gruppene fortsatt aktive, og veiledningen fra CARE fases etter hvert ut, slik at gruppene møtes på egenhånd, og eies og drives av medlemmene selv. Vi ser at bærebjelken i alt arbeidet med å løfte kvinnene er økonomisk selvstendighet - har de det opplever de at de har større mulighet til å få sin stemme hørt på andre arenaer, fastslår Christophersen.

Trenger bøssebærere

Knappe to måneder før aksjonsdagen er fylkesaksjonskomiteen godt i gang med å spre engasjement i media og ut mot skoler og næringslivet i Akershus. Likevel påpeker fylkesaksjonslederen at viktig arbeid fortsatt gjenstår.

- Vi trenger all hjelp vi kan få. I alt skal vi mobilisere 100 000 bøssebærere og 7000 frivillige på landsbasis, og det er særlig bøssebæring som hver enkelt kan bidra med på selve aksjonsdagen. I fjor ble det satt ny rekord med 257 millioner innsamlede kroner, og vi har høye ambisjoner for årets innsamling, understreker Rustad.

Og legger til:

- TV-aksjonen er mer enn en pengeinnsamling, det er verdens største dugnad, og alle kan være med på å gjøre en innsats!

Les også: - Vi skal hjelpe kvinner til et bedre liv!

Les flere artikler

I forbindelse med kampanjen hadde Eikeli vgs tilrettelagt for å gjøre en enkel sykkelservice denne dagen. Elevene som kom på sykkel var med i trekningen av et sett piggdekk til sykkelen sin. F.v. Rådgiver friluftsliv, sykkel og fysisk aktivitet i Akershus fylkeskommune Ingvild Marie Kavli, miljøarbeider på Eikeli vgs Wilhelm Kaarbø, elev Erling Mikalsen Storrønning, vaktmester Bård Anders Skands, og kommunikasjonsrådgiver i Syklistenes Landsforening Kjetil Hasselgård.

Bli en synlig syklist i høstmørket

29.10.2019

Les hele artikkelen

Faglærer Espen Enerhaugen er glad for å bidra til at TV-aksjonen får inn mer penger ved at Ås skole aksjonerer bort en bil.

Skal auksjonere bort bil for TV-aksjonen

15.10.2019

Les hele artikkelen

- Vi har en god tradisjon for å hjelpe til under TV-aksjonen, sier fylkesordfører Anette Solli. Her flankert av fylkesrådmann Knut Sletta og fylkesaksjonsleder Hanne Rustad.

Akershus fylkeskommune har startet arbeidet med TV-aksjonen

27.09.2019

Les hele artikkelen

Konserndirektør Fride Andrea Hærem (t.h.) i rådgiverbedriften Norconsult forteller at temaet for årets tv-aksjon vekker ekstra engasjement. Derfor har bedriften besluttet å støtte aksjonen med 1 million kroner. Her sammen med Maria Christophersen, fagrådgiver i CARE Norge (t.v.).

Klare til innsats for kvinners rettigheter

30.08.2019

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet