1. Hopp til innhold
 2. Hopp til meny
 3. Hopp til hurtigsøk

Aksjon Beltehelt i gang

Denne uken har Akershus fylkeskommune og Ruter startet «Beltehelt»-aksjon med egne superhelter på laget. Målet er å gjøre elevene som tar skolebuss til ekte beltehelter. Mandag 9. oktober var det skoleelever ved Neskollen barneskole som fikk besøk av belteheltene.

Bruk av setebelte kan hindre ulykker og redde liv. Selv om bussulykker forekommer sjelden, er målet å få flere til å feste setebeltet når de reiser med buss til og fra skolen. En måling viser at det kun er 30 prosent av elevene som reiser med skolebuss som bruker setebelte i dag. Om ca. seks uker vil Ruter foreta ny måling. Målet er en positiv effekt i beltebruk blant elevene.

Vær en ekte beltehelt og bruk setebelte

- Vi håper at flere vil feste setebeltet også når de tar bussen. Vi trenger flere ekte beltehelter, sier Ketil Nordengen, leder av Fylkets trafikksikkerhetsutvalg.

Som ansvarlig for skoleskyss av elever i grunnskolen og videregående skole i Akershus, har Akershus fylkeskommune gitt økonomisk støtte til belteheltaksjonen. Det er Ruter som planlegger og organiserer skoletransporten, som er samordnet med det ordinære kollektivtilbudet.

Akershus har landets største andel av elever som har rett til gratis skoleskyss. Totalt er det 20.000 elever. Nærmere 12.000 av disse elevene er bosatt på Romerike, og 5400 av dem er barneskoleelever.

 - Vi sender derfor våre egne superhelter, i supermanndrakt, ut på oppdrag for å lære opp de mange barneskoleelevene som reiser med skolebuss til og fra skolen hver dag. 20 skoler skal besøkes på fem dager. 17 av de utvalgte skolene som får besøk av beltehelter, er på Romerike. I tillegg vil tre skoler i Ås, Enebakk og Bærum få belteheltbesøk, sier Gro Janborg, kommunikasjonssjef i Ruter.

Skoleelever ved 20 skoler får besøk av beltehelter

Belteheltene får det travelt. Fra mandag 9. til fredag 13. oktober skal de møte elever på utvalgte holdeplasser ved 20 skoler i forbindelse med skolestart og skoleslutt. Belteheltene tar imot elevene, og gir dem en tydelig appell! Alle elevene får utdelt en refleks og buff med belteheltlogo.

Utvalgte skolebusser vil være foliert med belteheltsymbol og tydelig budskap om å bruke belte. 

Her kommer belteheltene

Belteheltene vil i uke 41 være til stede på følgende skoler:

 • Mandag 9.10: Neskollen barneskole (Nes), Skogbygda (Nes), Frogner (Sørum), Haugtun (Sørum)
 • Tirsdag 10.10: Mogreina (Ullensaker), Maura (Nannestad), Dalen (Fet), Riddersand (Fet)
 • Onsdag 11.10: Vilberg (Eidsvoll), Ås (Eidsvoll), Bråte (Aurskog-Høland), Nordby (Ås)
 • Torsdag 12.10: Gjerdrum barneskole (Gjerdrum), Hurdal skole og kultursenter (Hurdal), Elnesveien (Nittedal), Skui (Bærum)
 • Fredag 13.10: Løken barneskole (Aurskog-Høland), Bjørkelangen skole (Aurskog-Høland), Vågsenteret (Enebakk), Kroer (Ås)

Aksjon Beltehelt

 • Målet med aksjon Beltehelt er primært å nå elever på barneskolene, ved å fokusere på beltebruk i skolebuss. Det er også ønskelig å nå foreldre og lærere, som vi ønsker skal være barnas beltehelter.
 • I forkant av aksjonen har Ruter møtt trafikkonktaker ved skolene i Akershus på trafikksikkerhetskurs sammen med Statens vegvesen og Trygg Trafikk, for å informere om hensikt og gjennomføring av setebelteaksjonen.
 • Elevenes foresatte har fått tilsendt brev om kampanjen – med en klar oppfordring om å bli sitt barns beltehelt gjennom samtaler hjemme.
 • Lærerne på de 20 skolene har fått informasjon om kampanjen og oppfordring om å bli elevenes beltehelt gjennom diskusjon og samtaler om trafikksikkerhet og beltebruk.
 • Operatørene har fått informasjon om kampanjen, og utvalgte skolebusser er foliert med belteheltsymbol. Det henger også plakater om bord i bussene.
 • Ruters belteheltkampanje kommer i forlengelsen av Statens vegvesens nasjonale kampanje om bruk av setebelte, som ble gjennomført i uke 38 og 39.

 

Fakta om skoleskyss i Akershus

 • Disse elevene har rett til gratis skoleskyss:
  • Elever i 1. klasse som har mer enn 2 kilometer til skolen
  • Elever i 2.–10. klasse som har mer enn 4 kilometer til skolen
  • Elever som må reise med båt for å komme til skolen
  • Elever som har særlig farlig eller vanskelig skolevei
  • Voksne med grunnskolerett og som har mer enn 4 km skolevei
 • Akershus har landets største andel av skyssberettigede elever, med ca 20.000 elever som får innvilget gratis skoleskyss av Ruter. Av disse er det ca 12.000 elever i den videregående skolen og ca 8000 elever i grunnskolen. I tillegg transporter Ruter ca 1000 elever som har fått innvilget gratis skyss etter kommunale vedtak.
 • Det er også elever som ikke har krav på skoleskyss, som reiser med skolebussene med billetter de betaler selv.
 • Romerike har ca. 11.850 elever som får innvilget gratis skoleskyss av Ruter. Av disse er det 6440 elever i den videregående skolen og 5410 elever i grunnskolen.
 • 1136 elever i Nes kommune er innvilget skoleskyss til grunnskolen. Ca. 140 elever i Nes kommune er til enhver tid innvilget spesialskyss med minibuss/drosje.
 • Det er ca. 190 skolelinjer med firesifret nummer i Akershus.

 

Les flere artikler

Sommerbåt mellom Aker Brygge og Vollen, med stopp på Fornebu.

Passasjervekst for sommerbåtrutene på Oslofjorden

13.12.2017

Les hele artikkelen

14. desember møtes toppene i norsk og svensk
skognæring på Vitenparken Campus Ås.

Skogen åpner nytt milliardmarked

12.12.2017

Les hele artikkelen

Fellesnemnda skal ledes av Anette Solli, fylkesordfører i Akershus, med Roger Ryberg og Ole Haabeth, fylkesordførerne fra Buskerud og Østfold , som nestledere.

Konstituerte fellesnemnda for Viken fylkeskommune

08.12.2017

Les hele artikkelen

Fra venstre: Fylkesordfører Anette Solli, direktør Irene S. Måsøval i Fornebubanen og byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg møttes 22. november for å markere oppstart på arkitektkonkurranse om seks nye stasjon på Fornebubanen.

Fornebubanen med arkitektkonkurranse

24.11.2017

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet