1. Hopp til innhold
  2. Hopp til meny
  3. Hopp til hurtigsøk

Åpnet kraftverk: Rånåssfoss III

Fylkesvaraordfører Lars Salvesen startet opp de nye aggregatene på Akershus Energi på Rånåsfoss. Det markerte ferdigstillelse av det største utviklingsprosjektet på 90 år for Akershus Energi.

På Rånåsfoss er det bygd en ny kraftstasjon med 6 nye aggregater som erstatter de 90 år gamle aggregatene. Byggeperioden har vart fra 2010 til 2016, og har hatt en økonomisk ramme på til sammen 800 millioner kroner.

-Vannkraften er bærebjelken i Norges energiforsyning og den er fornybar. Derfor satser vi. Ny teknologi gjør at man nå kan utnytte mer av vannet i Glomma og dermed øke produksjonen. Vi vil med andre ord bidra med mer fornybar energi og til det grønne skiftet, sa fylkesvaraordfører Lars Salvesen på åpningen fredag 21. oktober.

Økt kapasitet

Den nye maskinsalen i glass og stål føyer seg vakkert inntil de gamle bygningene, og bevarer dermed de flotte fasadene som arkitekt Thorvald Astrup i sin tid tegnet. De horisontale Francisturbinene er erstattet med moderne, vertikale aggregater med propellerturbiner, og vannet blir ledet ut gjennom rekonstruerte sugerør. Kapasiteten på anlegget er økt med 39 prosent. Slukeevnen er økt fra 90 til 125 kubikkmeter vann i sekundet pr. maskin. Totalproduksjonen økes fra 220 til 280 GWh i året. I løpet av 20 minutter produserer anlegget strøm til ett års forbruk for en bolig.

Akershus Energi AS er heleid av fylkeskommunen og morselskap i Akershus Energi konsern. Selskapet har i en årrekke vært en betydelig bidragsyter til viktige fylkeskommunale oppgaver.

-Akershus Energi tjener i dag penger og forvalter store verdier. Dette er resultatet av en langsiktig strategi med effektivisering for øyet. Åpningen i dag viser at Akershus Energi tar de tunge, men nødvendige investeringene og tenker langsiktig. Dette stemmer godt overens med Akershus Energi sin visjon om å være et nyskapende senter for vannkraft, fjernvarme og annen miljøvennlig energi, sa Lars Salvesen i sin åpningstale.

Et anlegg for de neste 100 år

- Dette er lyden av penger, sa produksjonsdirektør Tom Flattum i Akershus Energi da fylkesvaraordfører Lars Salvesen (KrF) dro i spaken og startet opp det sjette aggregatet i Rånåsfoss III.

– Rånåsfoss er juvelen i krona for oss og vi har nå gjennomført et imponerende prosjekt. Vi er rigget for framtida med effektivt teknologi. Dette er et anlegg for de neste 100 årene, sa konsernsjef Jørn Myhrer i Akershus Energi. Myhrer understreket at anlegget var levert på kroner, kvalitet og tid – og på helse, miljø og sikkerhet under byggeperioden over seks år.

Les flere artikler

- Store muligheter for næringsutvikling ved å unytte skogressurser, sa fylkesordfører Lars Salvesen i sin åpningstale til The Bioeconomy Regions workshop «Tilgang til større markeder og bygg i tre» den 7. mars.

Et større marked innen tre

12.03.2018

Les hele artikkelen

regional plan klima og energi

Forslag til regional plan for klima og energi i Akershus

09.02.2018

Les hele artikkelen

Franz Untersteller, minister for miljøvern, klimavern og energisektoren fra Baden-Württemberg i Tyskland, viste frem intensjonsavtalen som fylkesordfører Anette Solli hadde undertegnet. Her står han sammen med Solveig Schytz, leder for hovedutvalg for samferdsel i Akershus

Signerte samarbeidsavtale med Baden-Württemberg

17.01.2018

Les hele artikkelen

Godt samarbeid. F. v. Lars Martin Krogh og Magnus  Finnes Jahnsen fra Klima og Bygg AS, byggeleder Katrine Heimdal fra ÅF Advansia AS og prosjektleder Marianne Vedeler Gulliksen fra AFK eiendom FKF.

Akershus fylkeskommune satser på gjenbruk

08.01.2018

Les hele artikkelen

Fant du det du lette etter på denne siden?

Ja Nei

Trykk send-knappen for å registrere din tilbakemelding. Det er valgfritt å legge til en melding. Dersom du ønsker svar på henvendelsen din, kan du også legge inn din epostadresse, så tar vi kontakt med deg.

Fyll ut skjemaet